GRADUATION VINTER 2020
Ann-Sofie Nielsen
GRADUATION PROJECT:
Fra Værested til Bosted – Radikal bygningstransformation af herberg på Nørre Allé
PROGRAMME:
Studio 1C: Transformation
CONTACT:
+45 2674 4788
annsofiefie@gmail.com
Afgangsprojektet tager afsæt i den gamle Elise Smiths Private Pigeskole på Nørre Allé 25 i Aarhus. Huset fungerer nu som et døgnherberg, der er drevet af Kirkens Korshær, på vegne af Aarhus Kommune. Bygningen har været igennem mange renoveringer siden den blev bygget til skole i 1884.
Jeg har lavet et forslag til, hvordan man kan imødekomme kommunens forslag om at flytte Kirkens Korshær til Sydhavnen. Samtidigt har jeg arbejdet med bygningstransformationen, som et bud på en forebyggelsesplan, for at nedbringe antallet af unge hjemløse i Aarhus.
Målet er at etablere overgangsboliger kombineret med social støtte, for at undgå hjemløshed og misbrug hos de socialt udsatte unge i Aarhus. Ved at etablere boliger, fusioneret med sociale initiativer under samme tag, kan det være med til at danne grobund for brobygning til uddannelse eller job, samt skabe ramme for netværk og tilhørsforhold med ligestillede. Ambitionen har været at skabe en kompakt og delt livsstil i bygningen, som vil kunne bidrage til en mere kollektiv beboelses-strategi, der kan optimere beboernes livssituation. Boligerne kombineres med blandede funktioner som værksteder og køkkener, der også henvender sig til offentligheden.
Bygningen fremstår som en fæstning, der er afkoblet fra byen. Huset henvender sig primært til de hårdest socialt udsatte og det frivillige personale der arbejder der. Bygningen er aktiv i alle døgnets timer, med undtagelse af den halve time om formiddagen hvor der bliver gjort rent og vendt senge.
De udsatte borgere skal i højere grad integreres i byen. Hensigten er, at skabe et social-baseret botilbud, hvor der bliver lagt vægt på at bevare ideen om privatsfære og individualitet.
I de seneste år er der i herberget foretaget nogle initiativer, der har krævet store ændringer i bygningens program, og grundet politisk pres hurtigt har ændret sig igen. I 2013 åbnede et stofindtagelsesrum i kælderen og parallelt udspilles en heftig samfundsdebat om brugerne der opholder sig ved Klostertorv. Naboernes klagen over larmen og uroen fra Klostertorv har været rettet mod fixerummet, der angives som årsag til densiteten af hjemløse og misbrugere i området. Der blev derfor i 2018 brugt 2,8 millioner kroner på at flytte fixerummet til Sydhavnen, med 10 sengepladser til unge hjemløse som nabo.
Efterfølgende er uroen omkring Klostertorv ikke ændret – tværtimod. Det kan skyldes at brugerne af fixerummet ikke har opholdt sig på Klostertorvet. Det seneste skud på stammen af klagesager rettet mod herberget, er sagen om opførslen af en social terrasse på matriklen. Projektet, der har haft til formål at tiltrække Klostertorvets udsatte brugere, har fået byggetilladelsen(udstedt i 2015), erklæret ugyldig og terrassen skal derfor rives ned.
Fremtiden for Kirkens Korshær på Nørre Allé er uvis. Venstre gik i september 2018 til budget-forhandlinger med delmålet, at flytte natherberget væk fra Nørre Allé -muligvis til Sydhavnen. Beboere, erhvervsdrivende, og restauratører forekommer fortsat at være irriterede over støj og balladen, der præger området. Man kan frygte, at den manglende spredning af de socialt udsatte i byen, kan føre til sammenstød mellem de forskellige grupperinger af hjemløse. Et miljø der i sig selv, ikke overraskende, faktisk er ligeså stærkt segregeret, som de sociale miljøer mennesker med bolig befinder sig i.