GRADUATION SUMMER 2020
Ann-Sophie Amalie Wæhrens Pedersen
GRADUATION PROJECT:
ET FORANDERLIGT LANDSKAB
PROGRAMME:
Studio 1A: Urban Design / Landscape Architecture
CONTACT:
+45 31122728
annsophie-awp@live.dk
annsophieawp
GRADUATION SUMMER 2020
ET FORANDERLIGT LANDSKAB
Studio 1A: Urban Design / Landscape Architecture
+45 31122728
annsophie-awp@live.dk
annsophieawp
1 | Bidrage til diskussionen om hvad definerer en dansk nationalpark.
2 | Fremhæve det transformeret og menneskeskabte landskab.
3 | Naturen skal styrkes og have plads til at transformere sig frit.
4 | Arkitektoniske elementer nedlægges i landskabet.
De har til hensigt at styrke landskabets transformation
og dens narrativ.
5 | Skabe en sammenhængende fortælling.
Afgangsprojektet ønsker
at gøre plads til naturens
TRANSFORMATION og
dens NARRATIV på tværs
af forskellige skalatrin.
TRANSFORMATIONEN
ER MÅLET.
De foreslåede nye arki-
tektoniske elementer er
VÆRKTØJER og
transformationens ØJE.
I en verden hvor menneskets kraft er så stor, at den kan påvirke og skubbe til naturlige kræfter både på lokalt og globalt plan, sidder vi med evnen til at ændre og transformere vores landskaber. Vi transformerer ved at grave dybe lejer for, at finde det kul der kan sikre os varme. Vi transformerer og fjerner uønsket vækst på klitterne i Thy, for at sikre og opretholde det ideelle romantiserede statiske billede af naturen. Pladsen til naturens frie transformation er ikke stor.
Brunkulsindustrien er et af de tydelige spor, som vi mennesker har gjort i vores landskab. Søby Brunkulslejer er et af disse spor. Søby Brunkulslejer er udpeget til at være en del af den sjette nationalpark, Nationalpark Skjern Å. I kontrast til de andre nationalparker er flere af de udpeget områder i Nationalpark Skjern Å menneskelige transformeret.
Afgangsprojektet bidrager til forståelse af Nationalpark Skjern Å´s rolle som formidlere af det danske landskab, de transformationer det har undergået og den særlige menneskelige, Antropocæne natur, der er opstået i dem. Projektet indskriver sig i Nationalpark Skjern Å og bidrager derved til diskussionen om hvad en nationalpark i Danmark også kan være: Et vindue til verden og besøgende, der viser hvordan vi har transformeret det danske landskab og hvordan den transformation kan bidrage til udvikling af ny natur, der ikke baserer sig på et romantiserede natursyn.
Projektet har fokus på, at gøre plads til naturens frie transformation, i et Antropocænt landskab, hvor naturens narrativ får lov til at udvikle sig i dialog med sporene efter menneskets transformation af landskabet. Undersøgelsen og projektforslaget af landskabet i Søby understreger de potentialer, der er forbundet med et foranderligt transformerende landskab. Den menneskelig transformation er tydelig at se i Søby, der ligger derfor en vigtighed i, at vise den transformation og de evner naturen besidder i kraft af den menneskelige indgriben.
Projektet bidrager med en diskussion om den formidlingen der foregår i de danske nationalparker, ved at nedlægge arkitektoniske elementer, i landskabets fire rum (heden-, sandets-, træets- og vandets rum), der fungerer som værktøjer og øje for naturens transformation.