TÆTTERE
Transformation fra værksted til samlingssted: Foreningsliv og seniorboliger i Aarhus Arkitektskoles værksteder.
Afgangsprojektet ”Tættere” undersøger, hvordan vi fortætter byen med boliger samtidig med, at vi giver plads til et offentligt fællesskab, der kan styrke et tættere naboskab. Byen består af mange komponenter og derfor skal vi i fortætningsprocessen prioritere at finde plads til samlingssteder, som åbne pladser og foreningslivet, hvor vi mødes på tværs af sociale skel.
Området omkring Nørreport står overfor en massiv boligfortætning i de kommende år. Med Arkitektskolens udflytning i 2021, forsvinder meget af den aktivitet der giver liv i dagtimerne. Min ambition med dette afgangsprojekt er at forslå en radikal transformation af Arkitektskolens værkstedbygning til en aktivitetshal for foreningssport med et tilhørende klubhus, samt seniorboliger for lokale.
Industribygningen fra 1908 har rumlige kvaliteter, som man typisk ikke finder i nybyg, samt historiske spor, der i dag står som et g(l)emt bevist på industriens betydning for Aarhus’ historie.
Aktivitetshallen i stueetagen kan i sammenspil med pladsen udenfor skabe et åndehul i den tætte by til fysisk udfoldelse. Ovenpå hallen kan man huse fællesskabsorienterede seniorboliger; en borgergruppe der i dag presses ud af bydelen pga. dårlige adgangsforhold.
I fortætningsprocessen af byen finder jeg det vigtigt, at vi ikke kun diskuterer befolkningstætheden, men også hvad byen skal bestå af, for at vi kan blive tættere som naboer og nabolag.
Kaløplads
I fortætningsprocessen står udefinerede åbninger i byen for skud for at blive inddraget og bygget til. Parkeringspladsen foran arkitektskolens værkstedsbygning er en af disse udefinerede åbninger i byen. Pladsen har i samspil med aktivitetshallen inde i værkstedsbygningen potentiale for at blive et åndehul for fysisk udfoldelse i den tætte by.
Aktivitetshal med klubhus
Den nye aktivitetshal kan ikke konkurrere i størrelse med store haller, men den kan tilbyde rum til mange andre former for fysisk udfoldelse som dans, yoga, badminton eller rytmegymnastik. Der kan også være plads til en multibane på 10*20 m, hvor man både kan spille håndbold, fodbold, hockey og basket på mindre baner. Aktivitetshallen skal ikke ses som en erstatning af større haller, men som et supplement til divasiten i sportsaktiviteter i byen.
I dagtimerne vil aktivitetshallen kunne benyttes af skolebørn i de mindre klasser, mens den i eftermiddag og aftentimerne kan være for foreningssport og selvorganiserede klubber. Derudover vil den kunne huse arrangementer som julemarkeder og sommerfester for lokalområdet.
I forlængelse af hallen kan man lave et klubhus, som både skal kunne fungerer i sammensspil med aktivitetshallen og som forsamlingshus for lokalområdet. Klubhuset kan have forholdsvis primitive cafe funktioner som fx automatkaffe og pind is. Driften skal være lav, måske baseret på frivillige. Det kan være et sted, som man kan få adgang til om aftenen igennem en nøglebrik for udvalgte. Klubhuset vil i sammenspil med aktivitetshallen skabe et samlingssted for ikke kun Nørrestenbro men hele Aarhus.
seniorboliger
De 25 boliger i projektet er tiltænkt til rørlige voksne i den tredje alder, der ønsker at få et socialt sammenvær igennem det sted, hvor de bor. Boligerne er kompakte men har adgang til fællesaktiviteter som fællesrum, motionsrum, vask og gæsteværelse. Derudover kan beboerne have adgang til aktivitetshallen, når denne ikke er i brug. Nørrestenbro kvartet i Aarhus mangler gode løsninger på boliger til seniorer, da ingen lejligheder i den eksisterende boligmasse har elevatore. Dette tvinger gruppen til at flytte væk fra deres lokalmiljø. Derfor vil nye seniorboliger kunne bibeholde de lokale i deres nærmiljø.