GRADUATION WINTER 2020
Frederikke Sølund Hansen
Nyt liv i udkantsdanmark – Bryggerihotel i nedlagt industribygning på Langeland
PROGRAMME:
Studio 1C: Transformation
CONTACT:
+45 22954124
Frederikke_s_hansen@hotmail.com
Afgangsprojektet tager udgangspunkt i midtpunktet af Langeland, nærmere betegnet i Rudkøbing, som ligger midt på øens vestside, ud mod Det Sydfynske Øhav.
Rudkøbing er Langelands største by, hvor der i dag bor 4.630 indbyggere.
Mit afgangsprojekt tager afsæt i, hvordan jeg kan danne grundlag for et projekt, der på trods af demografiske og geografiske udfordringer på Langeland, kan blive en attraktiv destination for lokale, virksomheder og turister, med tilpasning til øens nuværende situation og behov.
Der arbejdes intenst på at udnytte Langelands store potentiale, blandt andet indenfor kultur, natur og vandsport og dermed gøre øen til et mere attraktivt sted at drive virksomhed, flytte til og besøge som turist.
Turismen er væsentlig for Langelands økonomi og beskæftigelse. Derfor er det oplagt at indtænke turisme i denne bygnings fremtidige formål.
Jeg ønsker at skabe en bygning, der kan stå som forbilledlig repræsentant for tidligere industribygninger fra 1800 tallet, da de også er et vidnesbyrd om økonomisk, teknologisk og social historie.
Bygningen har en karakteristisk placering, i og med, at der med udviklingen, er blomstret et boligkvarter op omkring bryggeriet, hvilket gør at bygningen står som et markant ikon i gadebilledet.
Bryggeriet fra 1884 skal danne ramme om en autentisk helhedsoplevelse, hvor der er mulighed for overnatning i omfanget af 12 værelser, et loungeområde i stueplan og en frokost -og aftenrestaurant på 1. sal, der i høj grad benytter lokale, sæsonbestemte råvarer.
Ligeledes ønsker jeg at bryggeriet skal genetableres, blot i mindre skala. Der skal være mulighed for at virksomheder og feriegæster kan komme dertil og nyde lokalproduceret øl, og få indsigt og læring om ølbrygning igennem smagninger og undervisning. På 1. sal etableres et kursus og mødeområde.
Landskabet, naturen og kulturen er helt unik for Langeland. Der er en enestående kystlinje, med mulighed for vandsport, fiskeri, solbadning og vandreture. Oldtiden ses i gravhøje overalt i landskabet. Der er store fredede vådområder med et rigt fugleliv, vilde heste og Langelandsfortet der viser historien om den kolde krig.
Der er et ønske om, at de turister der vælger at besøge Langeland på éndagsudflugt, vælger at blive lidt længere. Turismen skal være med til at skabe arbejdspladser, fremme den lokale kultur og øge tilflytningen til øen.
På stueplan ankommer man til bryggerihotellet fra bygningens venstre side, hvor man kommer direkte ind i receptionen. Fra receptionen har du et kig over på barområdet, hen imod butikken og ind i bryggeriet. Tårnrummet danner ramme om et kværnerum, som man har et kig til udefra barområdet.
Bryggeriet rummer seks gæringstanke, en mæskningskedel og en kogekedel samt et område til kursus og ølsmagning. Ude i tilbygningen til højre er der en vareelevator ned til kælderen samt vareindlevering og lagerområde. Tilbygningen til venstre danner ramme om depot, toiletter og elevator.
Jeg transformerer med et ønske om at man skal kunne se bygningens forskellige lag. Historien skal være i fokus. Der skal være en tydelig overgang mellem nyt og gammelt og det lag som jeg tilføjer er en del af bygningens næste historie, der gør at den er egnet til formålet som bryggeri, restaurant og hotel, hvor praktiske funktioner sættes ind i en moderne tidsalder.
I samfundet er der en tendens til at vi ofte river ned og bygger nyt, fremfor at gentænke det der allerede eksisterer. Med projektet ønsker jeg at plante en tanke om vigtigheden i at værne om den industrikultur der har fundet sted. Oftest er det et spørgsmål om økonomi, men da bygningen allerede har været under flere investorers vinger, er det også fordi at den rummer et stort potentiale.
Med etablering af færgeoverfart fra Ærø, optimering af hovedvejen rute 9, sænketunellen ved Femern, hurtigfærge fra Lolland til Langeland og udviklingen af hotspots for vandaktiviteter, er der dannet grundlag for en målsætning og en forhåbning om, at Langeland kan blive et endnu større turistmål og bosætningsområde.