Introduktion
Skoven. Hvor træerne omgiver os i et pauserum med ro og tryghed. Skoven er forunderlig og eventyrlig. Skoven påvirkes af årstiderne i smuk foranderlighed. Skoven er hjem for plante- og dyreliv. Skoven er udflugtsmål for at opleve naturen eller til fysisk udfoldelse i naturen.
I denne opgave gennemgår jeg de eksisterende parametre for skovrejsning i Danmark og opstiller nye potentialer for aktivt at udvikle byområder med skovrejsning og samtidig højne den sociale ulighed ved at benytte skov som et bybygningselement med fokus på at skabe skovoplevelser af høj værdi.
Skovrejsning går på tværs af kommunegrænser, byzoner og matrikelskel og derfor arbejdes der med en sammenhængende skovrejsningen.
Jeg ønsker at udforske de forskellige potentialer i de møder, der opstår mellem bebyggelse og skov, og skabe rumligheder i netop disse møder, som har rekreativ værdi, naturskønhed og rum for livskvalitet.
Vision
Etablere skovrejsning, hvor skoven er lige for alle og kan benyttes aktivt i en kommunal strategi for udvikling af byområder.
Skov
Naturligt eller menneskeskabt plantesamfund, hvori træer er dominerende.
Regional skala
Det Centrale Fyn
Fyn har et godt grundlag for vellykket skovdyrkning med frodige jordbundsforhold med moræneler på størstedelen af øen.
Jeg ønsker at skabe sammenhængende skovrejsning, der går på tværs af kommunegrænser og skaber et balanceret forhold i bynær skovrejsning.
Min samlede skovrejsningsstrategi tager udgangspunkt i kommuneplanernes udpegninger, landskabelig analyse og en fordeling af skoven som korridorer fra det åbne land ind mod Odense by.
Kommunal skala
Odense Øst
Min vision for Odense Øst er, at rejse bynær skov, der skaber fælles og individuel identitet for områderne. Derfor laves en helhedsplan for skovrejsningen, som har til formål at skabe nærhed til skovområderne for beboerne via let tilgængelighed.
Helhedsplanen laves på baggrund af den udformede, indledende strategi for skovrejsningen samt kontekstspecifikke landskabsanalyser for området.
Skovrejsningen for Odense Øst har til formål at skabe nærhed mellem bebyggelse og skov.
Ved udpegede lavninger og højder placeres skovarealer med fokus på åbenhed, naturrigdom og urørthed, som har stor fokus på at arter kan leve frit og naturen påvirker landskabet. Samtidig er både vandområder og højder gode områder for skovlysninger, hvor landskabets skønhed kan opleves.
Identitetsskabende skovrejsning
I den umiddelbare nærhed til boligområder ønskes rekreative områder, som beboerne kan besøge og bevæge sig igennem i deres daglige færden. Her er fokus på socialt samvær med gode adgangsforhold, mulighed for samvær og friluftsfaciliteter, som giver beboerne mulighed for at opbygge stort kendskab til de nærliggende skove og få fornemmelsen af tryghed i ’egne’ omgivelser.
Ud over socialt samvær har skovene i bynær kontekst stor rekreativ værdi i aktivitet og udfoldelse, som mange besøger skovene for. Derfor udlægges store arealer, så der er mulighed for forskellige udfoldelsesmuligheder i det fri.
I nærhed til industriområderne er placeret skovarealer med fokus på større naturrigdom, skovfølelse og urørthed, som består af tættere skov, hvor naturen kan brede sig og dyre- og planteliv kan leve på større skovarealer uden stor påvirkning fra urban kontekst.
Lokal skala
Boligområde
Boligområderne i den nordlige del af Odense Øst var tidligere individuelle byer, som er vokset sammen over tid og nu er en del af Odense. Forstæderne har nær relation til Odense Fjord og naturen deromkring.
Visionen for boligområdet er at højne livskvaliteten hos befolkningen med tilgængelighed og fællesskab i skoven. Nye skovområder vil fungere som demokratiske naturområder, hvor alle er velkomne, fællesskaberne er i fokus og befolkningen vil få en tilknytning til den omkringliggende skov. Den daglige færden skal kunne bevæge sig igennem skovlandskabet, mens man kan besøge skoven på fritidsbasis. Udviklingen af den bynære skov, som er i nær relation til beboerne vil kunne adapteres til andre boligområder i bynære kontekster og vil derved fungere som koncept for udvikling af bynær skov som bybygningselement.
Industriområde
Industriområdet, Tietgenbyen, er etableret i løbet af de sidste 20 år og er blevet et populært erhvervsområde for forskellige typer af virksomheder. Områdets erhvervsarealer består af bl.a. produktion, lagerområder, datacentre, administrationsbygninger og detailhandel. Beliggenheden til infrastruktur skaber nær kontakt til hele landet og udlandet, hvilket dog giver væsentlig tung trafik i området. Skovrejsningen vil kunne afhjælpe støj- og forureningsforholdene i området, da skoven virker luftrensende og støjreducerende.
Naturens liv i form af plante- og dyreliv har mulighed for gode leveforhold i nærhed af et industriområde, hvor naturen ofte står mere urørt end ved bebyggelsesområder.
Visionen for industriområdet er at højne miljøforholdene med bynær skovrejsning, som skaber åndehuller i industriel kontekst, hvor naturen får plads til at leve frit. Her vil de tætte skovformer kunne skabe de ønskede virkninger. De besøgende i skoven vil have varierede oplevelsesmuligheder, som kan gøre besøget i den industrinære skov til et anderledes besøg.