Historien er med til at skabe vores identitet. Den danner grundlaget for vores værdier og kultur. Nogle fortællinger værdisættes højere end andre, bliver attraktioner og markører i det danske landskab. Andre glemmes, enten fordi nyere lag udvisker den tidligere fortælling, eller fordi kvaliteten ikke kan kvantificeres.
De danske yderområder lider under et faldende befolkningstal, og samtidig besidder områderne utallige stedsspecifikke potentialer, som med forskellige udviklingstiltag kan bidrage til at skabe værdi for både bosiddende og besøgende. De naturskønne landskaber og muligheden for at finde fred og ro er et af de potentialer som netop yderområderne besidder og som er efterspurgte blandt befolkningen.
Den vestlige Limfjord tilbyder gennem sit varierede, frodige og tæmmede landskab en kontrast til det øvrige kystlandskab. Det labyrintiske istidslandskab danner i samspil med den rige kulturhistorie grobund for en mere nærværende oplevelse af Limfjordslandet og dets fjordsamfund.
Med dette bidrag sættes der fokus på et oplevelsesforløb langs den nordvestlige Limfjordskant, hvor det regulerede landskab – pumpestationen, dæmningen og slusen – danner rammen for forståelsen af netop denne særlige egn, dets folk og deres historie. Fortællingen strækker sig langt, og indfanger fortællinger om bosætningens oprindelse, landskabets helt særlige potentialer og den specifikke kultur, der gør netop dette sted, til et genoplevelsesværdigt sted på Danmarkskortet.