GRADUATION VINTER 2020
Niels Østergaard Bach
GRADUATION PROJECT:
Et savværk & møbelproduktion i Silkeborg
– En arbejdsbygning for træindustrien
PROGRAMME:
Studio 2A: Bygningsdesign og byggeteknik
CONTACT:
+45 2445 1881
nielsbach44@gmail.com
Dette afgangsprojektprojekt omhandler et kombineret savværk og møbelproduktion i Silkeborgskovene. Projektet sætter fokus på industriarkitekturen og undersøger hvordan produktionsanlægget kan være mere end blot karakterløse volumener henlagt i øde industriområder, men i stedet blive en del af virksomhedens image og branding. Projektet er placeret i grænsefeltet mellem by og skov og spiller dermed en vigtig rolle i at forbinde de to. Projektet kombinerer produktion med et offentlig besøgssted, som har til hensigt at formidle træindustriens arbejde samt sætte fokus på beskyttelse af og ansvarlighed for vores skove. Derfor indeholder bygningen også cafe, butik samt arbejdsrum til workshops og debatter. Bygningen skal være et natuligt stop på gå- eller cykelturen og er således både et sted for skovens og industriens besøgende. Med de to modsatrettede funktioner opstår et spændingsfelt, hvor skala og bearbejdning fra organisk naturprodukt til raffineret møbeldesign bliver en del af oplevelsen. Produktion og arkitektur påvirker og komplimenterer hinanden for både at sikre en effektiv produktion, gode arbejdspladser og en spændende arkitektur.
Projektet har træ som materielt omdrejningspunkt og undersøger både dets tektoniske og udtryksmæssige egenskaber. Med sin placering blandt træer i Silkeborgskovene fokuserer projektet på bearbejdningen og brugen af træ i træets naturlige omgivelser.
Silkeborgskovene er Danmarks største skovområde med et areal på 128 km². Skovens kuperede karakter er et levn fra istiden. Overordnet set finder man nåletræer i dalene og på skråningerne. Løvtræerne står på de højtliggende plateauer, hvor Nordskov og Vesterskov er de mest markante. Morænefladerne består af en forholdsvis næringsrig jordbund af sandblandet ler, hvor der er gode betingelser for løvtræerne. Her er det især bøg, der dominerer.
Nordskov er en del af silkeborgskovene syd for Silkeborg. Skoven strækker sig helt ind i bymidten og er den naturlige forbindelse mellem by og skov. Skoven rejser sig fra bredden af Remstrup å og hæver sig til et plateau 65 meter over havoverfladen. Det er derfor et, af danske standarder, meget kuperet terræn, hvor smeltevandskanalerne fra istiden danner stejle skråninger.
Som et analyse- og undersøgelsesværktøj blev program og produktionen inddelt i fire bygningstypologier. Typologierne er inddelt efter de steder, hvor produktionen ændrer sig og dermed sætter nye krav til bygningen. Til hver af de fire typologier har jeg udformet en collage, som illustrerer nogle af bygningens behov og karaktertræk.
Med udgangspunkt i collagerne udarbejdede jeg fire tektonisk undersøgende modeller. Disse modeller illustrerer tektoniske principper som er relevant for typologien og senere anvendt i designprocessen.
Kontekst, ærlighed og skala
Projektets overordnede arkitektonisk greb starter med den nære kontekst – træerne og det kuperede terræn i skoven. Træets naturlige vækstegenskaber er lineære og vertikale. Bygningen er placeret mellem disse vertikale linjer som også er adopteret ind i det konstruktive system. Træ som byggemateriale anvendes i et additivt system hvor elementer sammensættes til en konstruktion. Alle samlinger er således synlige og ikke forsøgt skjult, hvilket giver en let aflæselighed i bygningen. Visionen har været at skabe en pragmatisk og ærlig produktion, hvor alle elementer er der af en årsag. Et fokuspunkt har været at synliggøre transformationen fra stammen, det organiske naturprodukt, til det raffinerede møbeldesign. Her indgår også skalaforskelle samt bearbejdningen fra groft til fint.
Organisering
Produktionen betragtes som en cirkulær proces, hvor træet bevæger sig rundt og ind og ud af bygningen. Jeg har derfor fra et tidligt stadige arbjedet med en organisering, hvor produktionen omkranser og skaber et centerpunkt i projektet. Med inspiration fra religiøse bygninger omkranser projektet et gårdrum, som i dette tilfælde er skoven og landskabet. Produktionsbygningerne er organiseret ud fra et ortogonalt grid, som sikrer et effektivt og fleksibelt produktionsareal. De resterende og mere meneskeprægede funktioner har derimod fået lov til at være mere frie i deres formsprog.
Hierarki
Eksistensgrundlaget for projektet er en praktisk og effektiv industriarkitektur. Designprocessen er derfor startet med organiseringen af produktionsbygingerne. Her har arbejdsstationerne i bearbejdningsprocessen været dikterende for størrelser og for, hvordan de forskellige værksteder skulle placeres ifht. hinanden.
Funktionelle facader
Igennem designprocessen opstod konceptet funktionelle facader. Intentionen var at integrere den tre årige tørringsproces i bygningen. Resultatet blev et arkivsystem i hele nordøstfacaden. Dette skaber en dynamisk facade hvor træstakkenes udskiftning konstant ændrer lysindfald og udsyn i produktionen. Facadernes funktion blev herfra et vigtig designelement, hvor de ydre facader har funktioner i relation til industrien og de indre facader mod gårdrummet indeholder funktioner i relation til mennesket.
Et naturligt rum
Resultatet af ovennævnte proces er et produktionsanlæg som afgrænser og dermed skaber et naturligt rum i skoven. Afgrænsingen skaber et rum til besøgende og til de produktions-relaterede funktioner. At bevare det dramatiske landskab har været et vigtigt fokuspunkt i projektet. Bygningen forsøger derfor at iscenesætte det rum, som allerede er der og ikke skabe et kunstigt og manipuleret billede af stedet. Projektet udnytter derfor det skrånende terræn til at lade landskabet flyde ind og komme helt tæt på.